Ga naar de inhoud
hypotheek

Zo bereken je het overbruggingskrediet

  • door

Ben je van plan om een nieuw huis te kopen, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan is het mogelijk om een overbruggingskrediet te berekenen en aan te vragen in de vorm van een tijdelijke lening. Je gebruikt deze lening totdat jouw oude huis is verkocht. Een ideale oplossing wanneer je direct geld nodig hebt voor de financiering van je nieuwe huis. Maar hoe moet je dit krediet berekenen en welke regels zijn hier nou aan gekoppeld?

Hoe werkt het?

Met behulp van een rekenvoorbeeld berekenen we het overbruggingskrediet. Stel: je verkoopt jouw oude woning voor € 200.000. De hypotheek van deze woning is € 150.000. Je hebt je oude woning nog niet overgedragen. Je beschikt dus nog niet over de € 50.000 verkoopwinst. Jouw oude huis heeft echter wel een overwaarde van € 50.000. Ondertussen heb je een nieuwe woning gekocht voor € 250.000. Je kunt dan op de nieuwe huis een lening nemen van € 200.000. Vervolgens ga je het overbruggingskrediet berekenen en sluit je een krediet af voor € 50.000. Wanneer je in jouw nieuwe huis woont en de oude woning is overdragen los je het overbruggingskrediet af. Zo kun je toch je nieuwe droomhuis kopen zonder dat je te weinig geld ervoor hebt.

Regels

Voordat je begint met berekenen van het overbruggingskrediet is het slim om naar de regels die hieraan verbonden zijn te kijken. Zo is het goed om te weten dat dit krediet alleen mogelijk is als de oude woning overwaarde heeft. Dit wil zeggen dat de waarde van het huis hoger is dan de hypotheek die erop rust. Voordat je de overbruggingshypotheek gaat berekenen moet je het volgende weten:

  • Je vraagt het overbruggingskrediet tegelijk aan met de hypotheek.
  • De maximale looptijd van de overbrugging is meestal één of twee jaar.
  • Je mag het krediet alleen afsluiten voor jouw eigen huis.
  • Om de maximale hoogte van het krediet te bepalen is een taxatie van het huis nodig. Hierbij berekenen één of meerdere taxateurs de waarde van het huis. Het krediet financiert namelijk de overwaarde van de woning. De maximale hoogte van het overbruggingskrediet is meestal 90% van de taxatiewaarde minus de hoogte van de huidige hypotheekschuld.
  • Woning verkocht? Dan ben je verplicht het krediet direct af te lossen.

Voor- en nadelen

Een voordeel van het overbruggingskrediet is dat je een nieuwe woning kunt kopen zonder dat de oude woning is verkocht. Daarnaast heb je maximaal twee jaar om jouw oude huis te verkopen.
Een nadeel van het overbruggingskrediet is de hogere maandlasten. Noteer wanneer je de maandelijkse lasten gaat berekenen de kosten van alle hypotheken die je hebt.

Vraag advies

Wil je meer weten over hoe je het overbruggingskrediet moet berekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van Ikbenfrits.nl. Zij helpen je het krediet te berekenen en geven je graag vrijblijvend advies over alles wat met hypotheken te maken heeft.