Ga naar de inhoud

Verschillende soorten staande lampen

  • door

Een interieur kun je compleet maken door verschillende soorten lampen te plaatsen. Naast de lampen die aan de wand of aan het plafond geplaatst kunnen worden op vast plekken kun je daarvoor ook heel goed gebruik maken van staande lampen. Het voordeel van staande lampen is dat je elke soort lamp kunt aanschaffen en ook op elke mogelijk plek licht kunt creëren. Er zijn verschillende soorten staande lampen die je hiervoor kunt gebruiken. Grote staande lampen die op de grond geplaatst kunnen worden maar ook kleinere staande lampen zoals bureaulampen of pianolampen.

Vloerlampen

Grote staande lampen die je op de grond kunt plaatsen worden ook wel vloerlampen genoemd. Deze kunnen bijvoorbeeld goed in een hoek worden geplaatst. Afhankelijk van het model kunnen vloerlampen ook van bovenaf verlichten. Er zijn namelijk soorten staande lampen die voorzien zijn van een voet en een lang uitsteken statief waaraan een lamp hangt die boven een tafel kan worden geplaatst. Er wordt dan nog steeds van een staande lamp gesproken omdat de lamp zelf op de vloer geplaatst wordt. Om voor eenheid te zorgen kunnen vloerlampen en kleine staande lampen op elkaar afgestemd worden.

Kleinere staande lampen

Er zijn ook kleine staande lampen die in verschillende soorten en afmetingen te koop zijn. zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van tafellampen die op een kastje of op tafel neer gezet kunnen worden. Het licht dat van dit type staande lampen af komt is vaak compact en zorgt voor een bepaalde sfeer. Een bureaulamp is er dan juist meer op gericht om voldoende licht te geven zodat er goed gewerkt kan worden. Bovenop een piano kun je als verlichting voor tijdens het spelen of alleen ter decoratie ook een kleine staande lamp plaatsen. Een dergelijke lamp wordt dan ook wel een pianolamp genoemd.

Lichtplan

Het is belangrijk om voldoende licht in huis te hebben. Als je daarbij ook nog voor de juist sfeer wilt zorgen en wilt dat de verlichting bij het interieur past kun je het beste gebruik maken van een lichtplan. Een lichtplan is een omschrijving van de plekken waar het beste lampen kunnen worden geplaatst of opgehangen. Het voordeel bij het invullen van een lichtplan met staande lampen is dat je deze op elke plek kunt neerzetten zo lang er maar een aansluiting op het elektriciteitsnet aanwezig is. Door te combineren met verschillende soorten staande lampen kun je dan ook een heel eigen draai geven aan jouw interieur.