Menig woning in Nederland maakt gebruikt van radiators om de woning te verwarmen. Dit is een heel handig systeem, maar voor sommigen een noodzakelijk kwaad. Vooral in oudere woningen, staat of hangen nog oude grote radiators die niet echt in het interieur passen. Ook nieuwere radiators kunnen er soms best afstotelijk uitzien en verknallen juist de sfeer die jij met je interieur wilde uitstralen. Maar daar is best wel wat aan te doen. Je moet ze gewoon wegstoppen achter een radiatorombouw.
Alternatieven
Zijn er ook alternatieven om je lelijke radiator weg te werken? Ja die zijn er wel, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat in de meeste gevallen dit tot een verbouwing gaat leiden. Je moet sowieso dan je radiators in huis weghalen en je zit dan zonder verwarming dus je moet een ander alternatief zoeken. Je kunt dan voor een convectorput kiezen, waarbij de warmte door een rooster uit de grond komt. Een mooi systeem, maar niet aan te leggen zonder grondige verbouwing. Je kan ook je hele vloer verwijderen en vloerverwarming aanleggen. We hoeven niet te vertellen wat voor verbouwing dit veroorzaakt. Je kunt ook de radiatoren verwijderen en overstappen op een hout- of gaskachel en de minste verbouwing heb je bij het vervangen van de oude radiatoren voor een designradiator. Maar dan heb je nog steeds een radiator in het zicht.
Zelf een radiatorombouw maken
De goedkoopste manier om je radiator weg te werken is een radiatorombouw te maken. Je kunt dit laten maken door een expert, maar een radiatorombouw is zelf ook heel gemakkelijk te maken. En je hoeft desnoods ook niets te ontwerpen en losse onderdelen te halen. Er zijn bij bouwmarkten namelijk verschillende soorten radiatorombouw pakketten te verkrijgen. In een dergelijk pakket zit alles wat je nodig hebt. Meestal is het frame wat om de radiator heen komt van hout. Standaard wordt vaak MDF hout gebruikt. Je kan dan kiezen wat je feitelijk voor je radiator wilt hebben. Dit kan een houten vlechtwerk zijn in allerlei verschillende vormen, maar ook houten latten is mogelijk. Daarnaast zijn er ook speciale kunststof panelen en zelfs melkglas. Belangrijk is wel dat er genoeg openingen inzitten voor de ventilatie. Als de radiatorhoogte ongeveer gelijk is aan de onderkant van het raam, kan je vensterbank en radiatorombouw integreren. De bovenkant van de ombouw fungeert dan als vensterbank. Ook kan je kiezen of je de verwarmingsknop weg wilt werken. Het is wel verstandig dit buiten de ombouw uit te laten steken, maar dat is afhankelijk van het ontwerp van de radiator.
Afwerking
Het leukste klusje is dan misschien wel de afwerking. Want je hebt nu een ombouw in een saaie houtkleur. Nu kan je de radiatorombouw gaan schilderen. Op deze wijze kun je kleuren kiezen die bij jouw interieur passen. Zo is je lelijke radiator mooi weggewerkt en heb je er een radiatorombouw voor terug die precies in je interieur past. Let op dat je wel eerst je radiatorombouw in de grondverf zet voordat je het definitief gaan beschilderen.