Ga naar de inhoud
lekdetectie

Lekdetectie: onzichtbare lekken

  • door

Bij de aankoop van een woning of bij iets oudere huizen, kan het voorvallen dat de bouwplannen onvindbaar zijn. Toch zijn die plannen heel nuttig in bepaalde situaties, zoals verbouwingen. Ook wanneer er een lek is in de leidingen is het nuttig om te kunnen nagaan waar ongeveer de leidingen geplaatst zijn. Wanneer het waterverbruik plots aanzienlijk stijgt of er vochtvlekken verschijnen zal lekdetectie zich opdringen. Je zult beroep moeten doen op een professional om deze klus te klaren.

Een lek in de leidingen is heel vervelend.

Niets is vervelender dan een waterlek in huis. Helaas is het moeilijk om het te voorkomen. Je moet snel beslissen om een specialist in lekdetectie te raadplegen om te vermijden dat de problemen zich uitbreidt. Niet alleen jouw waterverbruik zal stijgen, door de vochtigheid zullen er ook natte vlekken verschijnen op de muren en kunnen er zich schimmels ontwikkelen. Bij een lek van halve centimeter kan er tot 20 liter water per uur wegvloeien die zich verspreidt onder de vloeren en de muren. In het slechtste geval kun je ook af te rekenen hebben met een gaslek. In dit geval is het raadzaam de hoofdkraan direct dicht te draaien en de lekdetectie zo snel mogelijk te laten starten.

Waarom moet je een beroep doen op een professional?

Je zou natuurlijk zelf kunnen beginnen met het opbreken van de vloeren om een lek op te sporen. Maar op die manier zal je heel wat aanvullende en nutteloze schade aanbrengen. Een professional beschikt over de nodige apparaten om lekken snel en efficiënt te detecteren, met minimale aanvullende schade. Bij de lekdetectie maken ze gebruik van diverse methoden:

  • Een eerste methode voor lekdetectie is thermografie of infrarood. Hier zullen de lekken opgespoord worden door het detecteren en visualiseren van verschillende temperaturen.
  • Bij ultrasone lekdetectie maakt men gebruik speciale toestellen om hoorbaar geruis op te vangen en op die manier het lek te lokaliseren.
  • Men kan de leidingen ook inspecteren met een kleine camera, dit noemt men endoscopie, een term die ook in de medische wereld gebruikt wordt, o.a. bij darmonderzoeken.
  • Daarnaast is er ook nog de rooktest. Deze methode wordt meestal toegepast wanneer er last is van geuroverlast door eventuele lekken in afvoerbuizen. De rook die men daarbij gebruikt is totaal onschadelijk.
  • Ten slotte kan men ook nog gebruik met van een hygrometer. De vochtigheidsgraad op de muren en de vloeren wordt gemeten om op die manier het lek te kunnen detecteren.