Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je huis tijdelijk of voor een langere tijd wil verhuren. Misschien ben je van plan langere tijd op vakantie te gaan waardoor je huis tijdelijk vrij komt te staan. Of immigreer je voor langere tijd naar het buitenland. Het is dan ideaal om je huis te verhuren. Maar mag je je huis zomaar verhuren en hoe werk het verhuren van je huis?
Het verhuren van je huis
Bij het verhuren van je huis of appartement zal je met verschillende zaken rekening moeten houden. Zo zijn er verschillende regels wettelijk vastgesteld wat betreft het verhuren van je woning. Daarnaast kan de wetgeving ook per gemeente verschillen. Zo zijn er verschillende regels wanneer je de huurprijs wilt verhogen, wie het onderhoud van de woning moet plegen en betalen, het percentage belasting dat je over je inkomsten moet betalen en welke verplichtingen erin het huurcontract moeten staan. Voordat je je woning gaat verhuren is het daarom goed om op de hoogte te zijn van alle verplichtingen en regels voor het verhuren van je woning.
De voor- en nadelen van het verhuren van je huis
Het grootste voordeel en ook vaak de reden dat een huis verhuurd wordt is dat dit huurinkomsten oplevert. Maar daarnaast is het verhuren van je huis ook voordelig omdat het een risico kan zijn om je huis lang leeg te hebben staan. Dit kan zorgen voor vandalisme of het in gebruik nemen door krakers. Door het verhuren van je woning is de kans hierop kleiner. Daarnaast is een huis verkopen makkelijker wanneer deze bewoond is. Wil je je huis op langere termijn verkopen, dan kan het voordelig zijn om het in de tussentijd te verhuren. Maar naast dat het verhuren van je huis voordelen heeft, zijn er ook verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zal het verhuren van je huis verschillende kosten en verplichtingen met zich meebrengen. Zo zijn er gemeentelijke belastingen die de verhuurder moet betalen en zal je er rekening mee moeten houden dat het eigenwoningforfait komt te vervallen. Daarnaast zijn er risico’s wat betreft wanbetaling en het niet meer willen verlaten van de woning. Ook kunnen huurders natuurlijk slordig met het huis omgaan.
Hoe verhuur je je huis?
Omdat je bij het verhuren van je huis met verschillende dingen rekening moet houden en het vinden van een geschikte huurder niet altijd even makkelijk is, kan het inschakelen van een makelaar om hierbij te helpen verstandig zijn. Een verhuurmakelaar kan advies geven over welke huurprijs gevraagd kan worden voor het huis, wat de regels omtrent het verhuren van je huis zijn, bij het vinden van een geschikte huurder en het opstellen van het contract. Omdat de wetgeving en regels van een huis verhuren per gemeente verschillend kan zijn is het verstandig om een verhuurmakelaar in de buurt te zoeken. Ben je bijvoorbeeld van plan om je huis te verhuren in Utrecht? Ga op zoek naar een verhuurmakelaar met een groot netwerk in Utrecht. Deze kan jou dan ook makkelijk helpen bij het vinden van de juiste huurder. Zo kan je bijvoorbeeld je huis verhuren aan expats of ervoor kiezen om aan starters jouw huis te verhuren.