Ga naar de inhoud

Bouwtechnische keuring belangrijk?

  • door

Als je een nieuw huis gaat kopen kan het prettig zijn om vast te stellen in welke staat je huis is. Je wilt niet een koopovereenkomst tekenen en vast zitten aan een huis met allerlei tekortkomingen. Door een bouwtechnische keuring krijg je een beeld van de kwaliteit van het huis en er wordt een overzicht gemaakt waar en her en der nog wat verbeterd kan worden aan het huis. Dit kan helpen bij het beslissen of je nog wat aan het huis wil laten doen of dat je er gelijk in kunt.

Waarom een keuring?

Als je een huis koopt en een koopovereenkomst tekent wil je natuurlijk weten in welke staat het huis is, voordat je van alles gaat verbouwen en erin gaat verhuizen. Een bouwtechnische keuring onderzoekt de staat van huis. Je ontvangt een rapport met alle bevindingen waarin duidelijk wordt gemaakt of er verbeterpunten zijn en wellicht ook hoe je deze gebreken kunt oplossen. Bovendien kun je de verkoper aansprakelijk stellen als er verborgen gebreken blijken te zijn. Daarom kan het in je voordeel werken om een bouwtechnische keuring aan te vragen voordat je een huis kunt. De tekortkomingen, die uit de bouwtechnische keuring naar voren komen, kun je meenemen in de prijsonderhandeling van het huis.

Bouwtechnische keuring verplicht

Het is niet alleen slim om een bouwtechnische keuring aan te vragen, maar je wordt als koper ook verplicht om van tevoren onderzoek te hebben gedaan naar het huis. Wat is de staat van het huis? Wat moet er verbeterd worden? Wie is aansprakelijk? Zoals eerder vernoemd kun je de verkoper hier nog op aanspreken. Ook kan het zijn dat banken en hypotheken deze eis stellen, voordat ze je een lening verstrekken.

Wat zijn de kosten?

Het uitvoeren van een bouwtechnische keuring kost over het algemeen uiteraard geld. Wat de kosten hiervan zijn verschilt per bedrijf. Er zijn bedrijven die voor € 180,- een rapport maken, maar veel banken en hypotheken verschaffen deze bouwtechnische keuring - geheel onafhankelijk - voor rond de € 300,-. Je kunt het beste eerst even advies in winnen en welke instantie je vertrouwt om dit objectief uit te voeren voordat je zomaar een keuring laat uitvoeren.